Οι εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προειδοποιούν για την άνοδο του λεγόμενου «Extortionware», δηλαδή τις περιπτώσεις που χάκερς εκβιάζουν εταιρείες (ή ιδιώτες) να πληρώνουν λύτρα προκειμένου να μη δημοσιοποιήσουν προσωπικά τους δεδομένα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι απειλές μέσω ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τη λειτουργία των εταιρειών, αλλά και τη φήμη τους. Μια προειδοποίηση που ήρθε αμέσως μετά την δημοσίευση κάποιων χάκερς ότι ανακάλυψαν τη μυστική συλλογή πορνογραφικού υλικό ενός διευθυντή IT μιας εταιρείας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε αναγνωρίσει δημοσίως ότι έπεσε θύμα των χάκερς, αλλά οι χάκερς ανάρτησαν σε blog του darknet το όνομα του διευθυντή που χάκαραν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τον υπολογιστή της εργασίας του. Επιπλέον, ανάρτησαν και screenshot από την οθόνη του υπολογιστή του με τους δεκάδες φακέλους που είχαν τα ονόματα πορνοστάρ και ιστοσελίδων πορνό.
Η διαβόητη ομάδα χάκερ έγραψε: «Ευχαριστώ τον Θεό για τον [το όνομα του διευθυντή]. Ενώ εκείνος αυνανιζόταν, εμείς κατεβάσαμε κάποιες εκατοντάδες gigabytes με προσωπικές πληροφορίες για τους πελάτες της εταιρείας του».
Η ανάρτηση έχει διαγραφεί εδώ και δυο εβδομάδες, κα΄τι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει πως η απόπειρα εκβιασμού μάλλον πέτυχε και οι χάκερς πληρώθηκαν για να επαναφέρουν τα δεδομένα και να μη δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες.
Η εταιρεία δεν δέχτηκε να σχολιάσει το περιστατικό.
Η ίδια ομάδα χάκερ προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μια άλλη αμερικανική εταιρεία για να πληρώσει λύτρα, ποστάροντας το username και το password ενός υπαλλήλου της σε μια ιστοσελίδα πορνό αποκλειστικά για μέλη.
Μια άλλη ομάδα χάκερ, σχετικά καινούργια, που διαθέτει επίσης σελίδα στο darknet, φαίνεται να ακολουθεί τις ίδιες τακτικές. Έχει δημοσιεύσει ιδιωτικά emails και φωτογραφίες ενός αμερικανού δημάρχου, καλώντας τον να διαπραγματευτούν για λύτρα.
Ο Brett Callow, αναλυτής απειλών στην εταιρεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Emsisoft κάνει λόγο για ξεκάθαρο εκβιασμό: «Οι χάκερ ψάχνουν για στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως “όπλα”. Αν βρουν κάτι ενοχοποιητικό ή ντροπιαστικό, θα το χρησιμοποιήσουν για να πάρουν περισσότερα χρήματα. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι πλέον απλές κυβερνοεπιθέσεις για δεδομένα, είναι απόπειρες εκβιασμού», σημειώνει.
Τα τελευταία χρόνια οι εγκληματικές ομάδες των χάκερ έχουν εξελιχθεί επικίνδυνα, δρώντας πιο οργανωμένα και φιλόδοξα. Βάζουν στο στόχαστρο μεγάλες εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς και εκτιμάται ότι βγάζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.