Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην επικεφαλής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικού εγκλήματος και ένας εκ των Ιδρυτών της GDPR Greece, μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» του Ant1 για τις παγίδες του Διαδικτύου και το sextortion που, όπως φαίνεται, απασχολεί όλο και περισσότερους νέους τον τελευταίο καιρό.
Τί είναι το sextortion
Το sextortion, όπως εξήγησε ο ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποτελείται από τις λέξεις sex, text και extortion. Τί ακριβώς σημαίνει; Πως κάποιοι επιτήδειοι από το διαδικτυο, με διάφορες τεχνικές, προσπαθούν να αποσπάσουν αισθησιακές φωτογραφίες ή βίντεο από νεαρά κορίτσια, ενώ κάποιες φορές τα προκαλούν να προχωρήσουν και σε cybersex.
Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πως το sextortion είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown. Μάλιστα, αυτού του είδους οι κακοποιητές όπως εμφατικά τους αποκάλεσε ο κ. Σφακιανάκης, είναι συνήθως άντρες που εντοπίζουν τα θύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητούν συντροφιά. Οι κοπέλες, τις περισσότερες φορές, δεν τους γνωρίζουν προσωπικά, ούτε αναπτύσουν μαζί τους μακροχρόνιες ή ασφαλείς σχέσεις.
Σύμφωνα με τον έμπειρο ειδικό ερευνητή, 7 στα 10 κορίτσια πείθονται και στέλνουν φωτογραφίες ή βίντεο από προσωπικές τους στιγμές. Στη συνέχεια, αρχίζει ο εκβιασμός.
Πώς εκβιάζονται τα θύματα
Οι άνθρωποι αυτοί συλλέγουν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο των θυμάτων τους κι έπειτα τα εκβιάζουν πως, αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, είτε θα στείλουν το «απαγορευμένο» υλικό στους συγγενείς και τους φίλους τους, είτε πως θα το κοινοποιήσουν στο διαδίκτυο. Όσο για το αντάλλαγμα που ζητούν, μπορεί να είναι ακόμα και χρήματα.
Τι συμβουλεύει ο Μ. Σφακιανάκης
Η συμβουλή του Μανώλη Σφακιανάκη προς όλα τα νεαρά κορίτσια είναι να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο και να μην στέλνουν οπτικοακουστικό υλικό με ευαίσθητα, προσωπικά τους δεδομένα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μία γυναίκα να πέσει θύμα εκβιασμού από γνωστό και έμπιστο άνθρωπο, αλλά τόνισε πως αυτού του είδους οι κακοποιητές είναι, συνήθως, ανθρωποι που δεν γνωρίζουμε.
Εάν κάποιος πέσει θύμα τέτοιου είδους εκβιασμού, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στην αστυνομία, προκειμένου να υπάρξει ηθική δικαίωση του θύματος αλλά και η τιμωρία του θύτη.