Ο κολοσσός της Google βρίσκεται αντιμέτωπος με αγωγές εκατομμύρια χρηστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα, και διεκδικούν συνολικά περίπου 5 δισ. δολαρίων (4,5 δισ. ευρώ) από την Google και τη μητρική Alphabet.
Σύμφωνα με το BBC, πολλοί χρήστες πίστευαν πως όταν βρίσκονταν σε «private mode», δεν καταγράφεται το ιστορικό αναζητήσεών τους. Νόμιζαν, μάλιστα, πως το αντίθετο είναι παράνομο.
Το «private mode» του Chrome εντός της Google ανοίγει σε ειδικό παράθυρο, χωρίς η δραστηριότητά τους να «σώζεται» στον browser ή στη συσκευή - κάτι σαν incognito», το οποίο διασφαλίζει στους χρήστες πως δεν μπορεί κανείς να ξέρει τα παράθυρα που άνοιξαν ή τις αναζητήσεις που έκαναν. ωστόσο, οι ιστοσελίδες που επισκέφθηκαν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το Google Analytics για να εντοπίζουν τη χρήση.
Η Google από την άλλη, αρνείται ότι αυτό είναι παράνομο ενώ ο ο εκπρόσωπός της Jose Castaneda δήλωσε πως «Κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο παράθυρο "incognito", οι ιστοσελίδες ίσως μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τη δραστηριότητά σας» προτείνοντας στους χρήστες ως εναλλακτική επιλογή να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που δεν επιτρέπει τη μέτρηση από τα Google Analytics, συμπληρώνει.
Η δικηγορική εταιρεία Boies Schiller Flexner, που έκανε την αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, απαντά πως «Οι άνθρωποι μαθαίνουν (και ανησυχούν) ότι οι προσωπικές τους επικοινωνίες υποκλέπτονται, συγκεντρώνονται, καταγράφονται και εξετάζονται, με στόχο το κέρδος από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από τις οποίες εξαρτώνται».
Η προτεινόμενη αγωγή θα περιλαμβάνει πιθανότατα εκατομμύρια χρήστες της Google οι οποίοι, από χρησιμοποιούσαν το private mode της Google από την 1η Ιουνίου του 2016.
Πηγή: bbc.com