Πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια; Πόσες φορές έχουμε ανησυχήσει πως, αν και κάθονται ακριβώς δίπλα μας με το κινητό στο χέρι, μπορεί και να κινδυνεύουν; Και άραγε, τι συμβουλές δίνουν στα δικά τους παιδιά οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια του διαδικτύου;
Η Gurdian ρώτησε κάποιους απ’ αυτούς και οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες:
«Συζητήστε μαζί τους από νωρίς!»
David Emm, ανώτερος ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky Lab
«Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε τη συζήτηση για τους κινδύνους του διαδικτύου, είναι όταν τα παιδιά σας αρχίσουν να έχουν επαφή με το Internet. Ίσως να μην χρησιμοποιούν ακόμα τις δικές σας συσκευές αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν εξαρχής πως ο κόσμος πίσω από την οθόνη “συμβαίνει” παράλληλα με τον πραγματικό, κρύβει τους δικούς του κινδύνους και διέπεται από τους δικούς του κανόνες.»
«Αν δεν θα το κάνατε στον πραγματικό κόσμο, μην το κάνετε και online»
Shelagh McManus, δικηγόρος ηλεκτρονικής ασφάλειας για το λογισμικό Norton της Symantec
«Συνηθίζω να λέω στα παιδιά: “Αν δεν το κάνετε πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί να το κάνετε online; Για παράδειγμα, θα πιάνατε την κουβέντα στο δρόμο με έναν εντελώς ξένο αποκαλύπτοντάς του προσωπικά σας δεδομένα; Γιατί λοιπόν να το κάνετε στο διαδίκτυο;”
Επειδή η απόσταση της οθόνης δημιουργεί μια φαινομενική ασφάλεια, τα παιδιά παρασύρονται και δεν αντιλαμβάνονται τους πραγματικούς κινδύνους που καραδοκούν. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να τους υπενθυμίζουμε συχνά.»
«Ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο, δεν διαγράφεται… »
David Robinson, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Fujitsu UK & Ireland
«Το Διαδίκτυο είναι ένα εικονικό και φανταστικό μέρος, αλλά τα παιδιά πρέπει να προσέχουν τι κάνουν και τι λένε όταν βρίσκονται εκεί. Συμβουλεύω τα παιδιά μου να μην λένε τίποτα που δεν θα θέλανε να το μάθουν όλοι και, πριν γράψουν κάτι, να είναι σίγουρα πως δεν θα πληγώσουν κάποιον ή πως δεν θα πληγωθούν τα ίδια. Τους υπενθυμίζω συνεχώς πως όταν γράψουν κάτι, δεν μπορούν να το πάρουν πίσω! Ακόμα κι αν το σβήσουν, στην πραγματικότητα θα βρίσκεται πάντα εκεί…»
«Δεν αρκούν μόνο οι κανόνες. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους όταν τους εφαρμόζουν στην πράξη»
Jesper Kråkhede, ανώτερος σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριών στην εταιρεία Sentor
«Η πρώτη παρατήρησή μου για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μου διαδίκτυο είναι πως δεν αρκούν οι κανόνες. Χρειάζεται χρόνος δίπλα τους για να τους δείξω βήμα – βήμα τη σωστή και ασφαλή χρήση του. Με λίγα λόγια, χρειάζεται σωστή και επαρκής επικοινωνία μεταξύ μας με αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Όταν πρόκειται για κωδικούς, τους λέω να χρησιμοποιούν μεγάλες προτάσεις, εύκολες να τις θυμούνται οι ίδιοι και δύσκολες για να τις σπάσουν οι άλλοι. Τα διδάσκω πώς να ελέγχουν ότι η προστασία από ιούς ενημερώνεται και πώς να απαντά σε αιτήματα. Έχουμε συμφωνήσει πως για οτιδήποτε δεν είναι βέβαιοι, θα με ρωτάνε.»
«Τουλάχιστον δεν αισθάνομαι σαν κατάσκοπος ...»
Παύλος Βυλισίδης, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας NCB στον κυβερνοχώρο
«Η άποψή μου είναι ότι δεν θέλω να φοβάμαι. Δεν έχω κανένα φιλτράρισμα στο Διαδίκτυο και κανένα χρονικό όριο. Φυσικά, έχω μιλήσει διεξοδικά στα παιδιά μου και γνωρίζουν τα πάντα. Τους έχω εγκαταστήσει ένα λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλα προγράμματα, κι αυτό είναι. Τα εμπιστεύομαι.
Μάλιστα, όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο ή επικίνδυνο, έρχονται και μου τα λένε. (Για παράδειγμα, μια αναζήτηση στην Google που έκανε η κόρη μου για τη Barbie και τον Ken, έδωσαν μερικά… ενδιαφέροντα αποτελέσματα). Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά θα το δείξει ο χρόνος. Τουλάχιστον δεν αισθάνομαι σαν κατάσκοπος.»
Πηγή: guardian.com