Η Meta βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική νομική απόφαση τους επόμενους μήνες που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο κλείσιμο του Facebook στην Ευρώπη.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων στην Ιρλανδία (DPC), Helen Dixon, ανέφερε στο POLITICO ότι είναι «πολύ πιθανό να καταλήξει σε τελική ετυμηγορία σχετικά με το τελευταίο νομικό εργαλείο που διαθέτει το Facebook για να στέλνει προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, πριν η Ευρώπη και η Αμερική καταλήξουν σε νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων.
Η συνέχεια των Facebook και Instagram εξαρτάται από απόφαση της ΕΕ
Το DPC εξέδωσε τον Ιούλιο το σχέδιο απόφασής του για την αναστολή του νομικού εργαλείου, του οποίου η έγκριση εκκρεμεί και θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Meta, στον οποίο ανήκει το Facebook, αναμένεται να βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να μεταφέρει νόμιμα προσωπικά δεδομένα, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, στις ΗΠΑ.
Η ΜΕΤΑ, όμως, είχε δηλώσει παλιότερα ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη. Η ιρλανδική απόφαση θα δημιουργήσει επίσης προβλήματα και σε άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το νομικό εργαλείο για τη μεταφορά δεδομένων στις Η.Π.Α.
Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ακυρώσει προηγούμενες συμφωνίες υπό τον φόβο παρακολούθησης
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων πρόκειται να αποφασίσει έως τις 14 Απριλίου εάν θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφαση της Ιρλανδίας να αναστείλει ένα νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες, όπως η Meta (η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram) για τη μεταφορά προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες.
Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι η κύρια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη Meta και άλλες εταιρείες Big Tech με έδρα την Ιρλανδία, θα έχει στη συνέχεια άλλον ένα μήνα για να λάβει την τελική της απόφαση.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει μια ολοκαίνουργια συμφωνία δεδομένων με τις ΗΠΑ πριν από τον Ιούλιο, αφού το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε δύο προηγούμενες συμφωνίες λόγω των φόβων παρακολούθησης από τις ΗΠΑ.
Πηγή: Politico