Μετά από απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου, η Google υποχρεώθηκε να αφαιρέσει από την μηχανή αναζήτησής της στην Ευρώπη δημοσιεύσεις σχετικές με έναν άνθρωπο που το 1982 διέπραξε δυο φόνους και έμεινε στη φυλακή μέχρι το 2002.
Συγκεκριμένα: Το 1982, ένας άνθρωπος διέπραξε δυο δολοφονίες και καταδικάστηκε σε φυλακή. Το 2019, 17 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, έμαθε πως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα του τρία δημοσιεύματα που συνδέουν το όνομά του με το έγκλημα που διέπραξε.
Θέλοντας να προστατέψει το όνομα της οικογένειάς του από τα δικά του λάθη, έκανε αίτηση στο δικαστήριο της Καρλσρούης ώστε να αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα από την μηχανή αναζήτησης της Google.
Τρία χρόνια αργότερα το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση αλλά εκείνος άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας. Η έκβαση της υπόθεσης έγειρε υπέρ του, αφού η τελική απόφαση ήταν θετική.
Το δικαστήριο αποφάσισε πως οι μηχανές αναζήτησης επιτρέπεται να περιέχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα για πρόσφατα και τρέχοντα εγκλήματα, αλλά το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τους δράστες των εγκλημάτων αυτών μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δεχθεί την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου να κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα Ισπανού πολίτη που το όνομά του είχε εμπλακεί σε χρέη κοινωνικής ασφάλισης.
Ωστόσο, τα αντίστοιχα αιτήματα είναι πολλά και η Google, παρά τα αυστηρά πρόστιμα και τις συστάσεις που έχουν επιβληθεί κυρίως από την Γαλλική Εποπτική Αρχή, εξακολουθεί να τηρεί τους δικούς της αυστηρούς όρους και να τα αγνοεί. Συνολικά, έχει απορρίψει το 54,9% των συνολικών αιτήσεων διαγραφής.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2018 είχε ζητηθεί η διαγραφή 2.449.196 διευθύνσεων URL από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 είχαν φτάσει περίπου τις 3.444.311 διευθύνσεις.