H τεχνητή Νοημοσύνη έχει αποδειχθεί σπουδαίος «βοηθός» σε πολλούς τομείς της επιστήμης, μεταξύ αυτών και στη παραγωγή φαρμάκων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν τη χρησιμοποίησαν για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση ισχυρών μικροβίων που, με τα χρόνια, γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά.
Ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biomedical Engineering»πως χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο αντίστοιχο του ChatGPT προκειμένου να καταστήσουν ασφαλές ένα αντιβιοτικό το οποίο είχε αποδειχθεί προηγουμένως τοξικό για τον άνθρωπο.
Όπως μαρτυρούν τα μέχρι στιγμής πειράματα του «τέκνου» της ΤΝ σε ζώα, το αντιβιοτικό που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξέλιξε ένα ήδη υπάρχον το οποίο, αν και αποτελεσματικό, ήταν επικίνδυνο για τον άνθρωπο.
«Ανακαλύψαμε ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στη μηχανική επεξεργασία πρωτεϊνών και πεπτιδίων» ανέφερε ο Κλάους Βίλκε, καθηγητής Βιολογίας, Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Προβλέπω ότι αυτή η προσέγγιση καθώς και άλλες παρόμοιες θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στο μέλλον για την ανάπτυξη θεραπειών και φαρμάκων».
Σε μια εποχή που η πρόγνωση για ασθενείς με ανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις γίνεται ολοένα και χειρότερη καθώς όλο και περισσότερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηριακά στελέχη εξαπλώνονται ανά τον κόσμο, τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πληροφορίες από vima.gr