Με την πανδημία να βρίσκεται για άλλη μια φορά σε έξαρση φέτος τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι καταφεύγουν στο διαδίκτυο για τις εορταστικές τους αγορές. Οι επιτήδειοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη αυτό την τάση, αφού βρήκαν ακόμα έναν τρόπο να εισχωρήσουν στα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών με στόχο να κλέψουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο, αυτού του είδους οι απάτες σημείωσαν αύξηση πάνω από 440%.
Πώς λειτουργούν οι επιτήδειοι
Σύμφωνα με το CNBC, οι απατεώνες χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστων ψεύτικες ειδοποιήσεις αποστολής με την σφραγίδα της εταιρείες που αναλαμβάνει την παράδοση αναφέροντας “προβλήματα παράδοσης”. Ο Tom Hoehn, ένα από τα θύματα της νέας αυτής απάτης, δήλωσε ότι είχε λάβει ένα ψεύτικο email που μεταμφιέστηκε ως σφάλμα παράδοσης από την UPS, ενώ περιμένει ένα πακέτο από την εταιρεία:
«Φαινόταν ότι ήταν από την UPS και έγραφε ότι δεν μπορούσαν να παραδώσουν το πακέτο μου. Ωστόσο, εάν έκανα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, θα μπορούσα να παρακολουθήσω την πορεία του δέματός μου ώστε να το παραλάβω σύντομα. Έκανα κλικ και η οθόνη άρχισε να αναβοσβήνει», δήλωσε ο Hoehn στο CNBC.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ένα μήνυμα που τον προειδοποιούσε ότι είχε ο υπολογιστής του είχε πέσει «θύμα απαγωγής» και ότι έπρεπε να πληρώσει λύτρα 150 bitcoin, αξίας περίπου 66.000 δολάρια, για να μπορεί να έχει πάλι πρόσβαση στον υπολογιστή του και τα προσωπικά του δεδομένα.
Αφού αρνήθηκε να πληρώσει, έχασε πράγματι την πρόσβασή του στον υπολογιστή του ενώ λίγους μήνες αργότερα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χάθηκε και ενημερώθηκε από αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης.
«Είμαστε επικεντρωμένοι στην πανδημία και πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς να έρθουμε σε επαφή με πολύ κόσμο και οι επιτήδειοι βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν τις απάτες τους», δήλωσε ο διευθυντής πρόληψης απειλών στο Check Point, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως οι απάτες αυτές πετυχαίνουν επειδή οι αγοραστές έχουν ήδη συνηθίσει να δέχονται e-mail από μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν την μεταφορά των δεμάτων τους όπως η DHL ή η Amazon.
Μερικά από τα ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε αυτόν τον τύπο απάτης είναι τα γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη των email που δέχεστε, τα ψεύτικα λογότυπα ή τα μηνύματα με αντίστροφη μέτρηση για να σας πείσουν να ενεργήσετε γρήγορα.