«Με την τεχνητή νοημοσύνη θα χάσουμε από λίγο έως πολύ τον ύπνο μας», με τη φράση αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης, άνοιξε τη συζήτηση στην εκπομπή του Action24.
Χωρίς να αμφισβητεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να κάνει καλύτερα τα πράγματα, τόνισε πως έχει πολλά αρνητικά όπως το «deepfake» - μι ατεχνολογία με την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει το πρόσωπο κάποιου αναγνωρίσιμου ανθρώπου και να «τον βάλει» να κάνει πράξεις σε βίντεο τις οποίες ούτε καν θα μπορούσε να φανταστεί και δεν θα τις γνωρίζει.
Με το deepfake μπορούν να αλλάξουν τη φωνή, το στόμα, να υποδυθούν τον οποιονδήποτε να κάνει οτιδήποτε και αποτελεί τη νέα μάστιγα του διαδικτύου, κάτι το οποίο «Δεν μαζεύεται», όπως υπογράμμισε ο Μανώλης Σφακιανάκης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι επώνυμοι θα πρέπει να κάνουν «reputation management», προκειμένου να καταλάβουν «τι τους έχουν στήσει».
«Υπάρχει ένα σύστημα που παίρνει τη φωνή σου, ένας αλγόριθμος και τη φτιάχνει κανονικά σαν να είμαστε εμείς», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο κάθε γονιός θα πρέπει να μιλάει με το παιδί του». Το παιδί σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη φοβάται να πει στους γονείς του ότι εμφανίζονται γυμνές φωτογραφίες του, ακόμα και ψεύτικες, σε διάφορα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Θα πρέπει να είναι κοντά τους, θα πρέπει να αποκτηθεί εμπιστοσύνη των παιδιών με τους γονείς γιατί αλλιώς θα χάσουν την μπάλα, τελειώσαμε», είπε ο ειδικός επί της Κυβερνοασφάλειας.
Σε ερώτηση αν τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες εμφανίζονται μόνο στους ανήλικους, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου αποκρίθηκε πως «όχι, εγώ το βλέπω να γίνεται και για μεγάλους εκβιασμούς στους ενήλικες, για το χρήμα».
Στον επίλογό του ο Μανώλης Σφακιανάκης υπογράμμισε: «Αν δεν πάρει η πολιτεία άμεσα μέτρα, και όχι μόνο η πολιτεία αλλά γενικώς και η Ευρώπη, για την τεχνητή νοημοσύνη -να κόψει κάποιους διαύλους- θα έχουμε θέμα».