Ένα πρωτοποριακό νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβές στο να προβλέπει όχι μόνο την πορεία της ζωής των ανθρώπων, αλλά και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Το συγκεκριμένο σύστημα ΑΙ εκπαιδεύτηκε με μία βάση των προσωπικών δεδομένων του πληθυσμού της Δανίας και αποδείχθηκε ότι προβλέπει τις πιθανότητες θανάτου των ανθρώπων με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο υπάρχον σύστημα, δήλωσαν στην Independent επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα υγειονομικά και εργασιακά δεδομένα 6 εκατομμυρίων Δανών, από το 2008 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την εκπαίδευση τους, τις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία, τις προκύπτουσες διαγνώσεις, το εισόδημα και το επάγγελμα.
Οι ερευνητές πήραν τα δεδομένα μιας ομάδας ανθρώπων από 35 έως 65 ετών, οι μισοί από τους οποίους πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020, και ζήτησαν από την εφαρμογή να προβλέψει ποιος έζησε και ποιος πέθανε.
Διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του ήταν 11 τοις εκατό πιο ακριβείς από αυτές οποιουδήποτε άλλου υπάρχοντος μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ή από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ασφάλισης ζωής για την τιμολόγηση των συμβολαίων.
«Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι να θεωρούμε την ανθρώπινη ζωή ως μια μακρά ακολουθία γεγονότων, παρόμοια με το πώς μια πρόταση σε μια γλώσσα αποτελείται από μια σειρά λέξεων», είπε η επικεφαλής της μελέτης Sune Lehman από το DTU.
Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές αναζήτησαν απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα όπως οι πιθανότητες να πεθάνει ένα άτομο μέσα σε τέσσερα χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι απαντήσεις της εφαρμογής είναι συνεπείς με τα υπάρχοντα ευρήματα.
Μάλιστα, προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι τα άτομα σε ηγετική θέση ή με υψηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, ενώ το να είσαι άνδρας, σε χαμηλότερη τεχνική θέση, και με κάποια ψυχιατρική διάγνωση προβλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
«Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή για να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: σε ποιο βαθμό μπορούμε να προβλέψουμε γεγονότα στο μέλλον μας με βάση τις συνθήκες και τα γεγονότα του παρελθόντος μας», κατέληξε η Δρ. Lehman.
Η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να προβλέψει με ακρίβεια τα αποτελέσματα ενός τεστ προσωπικότητας σε ένα τμήμα του πληθυσμού καλύτερα από τα υπάρχοντα συστήματα AI. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασφαλιστικές εταιρείες ζωής για ηθικούς λόγους.