Την αποκάλυψη για τουλάχιστον 40 «άγραφα» περιστατικά χρήσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης με την εμφάνιση παιδικών σωμάτων ως γυμνών έκανε ο Μανώλης Σφακιανάκης την τρίτη 5 Δεκεμβρίου από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου GES2023
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), έκανε λόγο για τα δεκάδες περιστατικά ψεύτικων γυμνών φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με δράστες ανήλικα αγόρια που παραποιούν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών, μέσω ειδικής εφαρμογής.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι και τα deep fakes (παραποιημένο υλικό που μοιάζει αληθινό) είναι δεδομένο ότι θα μπουν αργά ή γρήγορα σε κάθε σπίτι και πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
«Η Ελλάδα ταλανίζεται τα τελευταία τρία 24ωρα από έξαρση προσωπικών φωτογραφιών ατόμων, που εμφανίζονται ως γυμνά», επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης και συνέχισε:
«Τα εργαστήρια πήραν φωτιά, η αμφιβολία αρχίζει και κυριεύει και υπάρχει παντού πανικός. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι διατηρούμε την ψυχραιμία μας. (Το φαινόμενο αυτό) θα μπει σίγουρα σε κάθε σπιτικό, είναι δεδομένο (...).
Κάποιοι βρήκαν τον δρόμο και τις εφαρμογές και σε λίγα λεπτά η διάδοση (του παραποιημένου υλικού) γίνεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρα θα έρθει στο σπίτι μας η απειλή αυτή» πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση προς όλους να σταματήσει αυτή η πρακτική, να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και να μη μετατρέπεται σε παιχνίδι αυτό που κάνει κακό.
«Μην πειραματιζόμαστε με τις τύχες κάποιων άλλων ανθρώπων και με το χαμόγελό τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ποινικό αδίκημα η κατασκευή γυμνών φωτογραφιών
Στη συνέχεια, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι η παραποίηση φωτογραφιών κατά αυτόν τον τρόπο είναι ποινικό αδίκημα και πως η εμφάνιση ενός σώματος δήθεν ως γυμνού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, συνιστά παιδική πορνογραφία:
«Όταν ένα σώμα εμφανίζεται γυμνό με ένα παιδικό πρόσωπο από πάνω, είναι παιδική πορνογραφία, αυτό λέει ο νομοθέτης σήμερα. Όλοι αυτοί που πειραματίζονται τα τελευταία τρία - τέσσερα 24ωρα, παιδάκια, κάνουν κακουργηματικές πράξεις, που πάνε στα δικαστήρια και παράλληλα με τα παιδιά ποινική ευθύνη έχουν και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα άγραφα σχετικά περιστατικά ξεπερνούν τα 40, καθώς «τα παιδιά βρήκαν τις μηχανές, τις έχουν μάθει και το έχουν δει ως παιχνίδι».
Πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό
Ο κ. Σφακιανάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού, ώστε οι νέες τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελός μας, κάτι πιου δυστυχώς δεν συμβαίνει ακόμα στην Ελλάδα:
«Έχουμε το "Smart City" (έξυπνη πόλη), που το χρηματοδοτούμε με δισεκατομμύρια ευρώ (...) και χαιρόμαστε για την τεχνολογία μας, αλλά το "Smart Citizen" (έξυπνος πολίτης) δεν το κοιτάζουμε καν. Όλα γίνονται έξυπνα γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Εκατομμύρια πόντοι στο Smart City, μηδέν στο Smart Citizen. Δεν επικοινωνούν αυτά τα δύο.
Με απλά λόγια, χρειάζεται να μάθουμε στον πολίτη να χρησιμοποιεί τις έξυπνες εφαρμογές, για τις οποίες έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια.
Παντού τα πάντα είναι έξυπνα, αλλά ο πολίτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το 2%» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη να αφυπνιστούν «όσοι έχουν κονδύλια να δώσουν σε δήμους, περιφέρειες και κοινότητες, ώστε να εκπαιδεύσουν τον πολίτη».