Η γερμανική Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως θα κάνει περικοπές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσουν στην απόλυση περίπου 200 δημοσιογράφων, λόγω των ευκαιριών που ανοίγονται από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο εκδότης της Bild, Axel Springer SE, ειδοποίησε το προσωπικό του μέσω email πως «δυστυχώς, οι υπάλληλοι που μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και από αυτόματες διαδικασίες θα απολυθούν», όπως αποκάλυψε η ανταγωνιστική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).
Λίγο καιρό πριν, τον Φεβρουάριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδα, Mathias Döpfner, είχε δηλώσει ότι η Bild επρόκειτο να είναι μια «εταιρεία καθαρά ψηφιακών μέσων», προσθέτοντας πως τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να «κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ - ή να την αντικαταστήσουν».
Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους ανθρώπους δημοσιογράφους και είχε αναφέρει ότι μόνο οι εκδότες που δημιουργούν πρωτότυπο περιεχόμενο - όπως ερευνητική δημοσιογραφία και πρωτότυπο σχολιασμό - θα επιζήσουν.
Η Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης ειδήσεων που εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη. Το BuzzFeed ανακοίνωσε φέτος ότι σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει για να «βελτιώσει» το περιεχόμενό της, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένο κείμενο από απλές προτροπές χρηστών, παράγοντας οτιδήποτε, από δοκίμια και εφαρμογές εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις του μερικές φορές είναι ανακριβείς ή ακόμα και κατασκευασμένες.
Πληροφορίες από Guardian